Składniki:
- 50 dag ryżu
- 10 dag masła
- 2 cebule
- 6-8 łyżek białego wytrawnego wina
- 1 l rosołu
- szczypta szafranu
- 1-2 czerwone papryki
- 30 dag zielonego groszku
- 20 dag szynki
- 10 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać do niej ryż i trzymać na ogniu do momentu, aż stanie się przezroczysty.
Następnie wlać do ryżu wino i pozostawić na ogniu aż wino odrapuje po czym wlać połowę rosołu i dodać pokrojoną w paski paprykę oraz szafran.
Nadal gotować, gdy rosół odparuje wlać jego resztę i gotować do miękkości ryżu.
Na koniec dodać szynkę pokrojoną w kostkę i ugotowany groszek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać startym serem.