Składniki:
- 6 porcji filetów z pstrąga (po około 20 dkg każda)
- oliwa
Glazura:
- 2 szklanki jeżyn leśnych lub jeżyn amerykańskich
- 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
- mielone chili do smaku
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz mielony do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki glazury zmiksować, przecedzić. W małym rondlu podgrzewać aż jej objętość zmniejszy się do około 1 szklanki.. Umyte i osuszone porcje pstrąga posmarować glazurą i odłożyć w miejsce w którym obciekną z jej nadmiaru. Tak przygotowane porcje ryby skropić oliwą. Tak przygotowane porcje ryby piec po około 3 minuty z każdej strony na grillu nagrzanym do temperatury około 190 stopni C. Podczas pieczenia rybę kilkakrotnie obracać i smarować resztą marynaty. Podawać udekorowane zieleniną, z dodatkiem cytryny i innych ulubionych dodatków.