Składniki:
- 1 kurczak podzielony na ćwiartki
Marynata:
- 2 szklanki jogurtu
- 1 łyżka świeżo utartego imbiru
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżka mielonego chili
- 1 łyżka kurkumy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ulubionych przypraw ziołowych
- szczypta szafranu – opcjonalnie
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować lub wymieszać. Podzielonego na ćwiartki kurczaka umieścić w dużej misce, polać marynatą, dokładnie „wymasować”, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piec na grillu dobrze nagrzanym przez około 30 minut kilkakrotnie obracając mięso aby równomiernie się piekło i rumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami. Sok z cytryny polany na upieczone mięso znakomicie podkreśla jego smak.