Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z grilla na sposób azjatycki

Składniki:

  • 1 kurczak podzielony na ćwiartki

Marynata:

  • 2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżka świeżo utartego imbiru
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 1 łyżka kurkumy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionych przypraw ziołowych
  • szczypta szafranu – opcjonalnie
  • sól do smaku


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować lub wymieszać. Podzielonego na ćwiartki kurczaka umieścić w dużej misce, polać marynatą, dokładnie „wymasować”, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piec na grillu dobrze nagrzanym przez około 30 minut kilkakrotnie obracając mięso aby równomiernie się piekło i rumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami. Sok z cytryny polany na upieczone mięso znakomicie podkreśla jego smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *