Składniki:
1 kurczak podzielony na ćwiartki
Marynata:
2 szklanki jogurtu
1 łyżka świeżo utartego imbiru
1 łyżka rozgniecionego czosnku
1 łyżka mielonego chili
1 łyżka kurkumy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ulubionych przypraw ziołowych
szczypta szafranu – opcjonalnie
sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować lub wymieszać. Podzielonego na ćwiartki kurczaka umieścić w dużej misce, polać marynatą, dokładnie „wymasować”, odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piec na grillu dobrze nagrzanym przez około 30 minut kilkakrotnie obracając mięso aby równomiernie się piekło i rumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami. Sok z cytryny polany na upieczone mięso znakomicie podkreśla jego smak.