Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny schab słodko  kwaśny

Składniki:

    • 1 kg chudego karczku lub schabu
    • 5 łyżek oleju lub olej i masło
    • 10 suszonych śliwek bez pestek
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wódki
    • kilka krążków korzenia imbiru
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć osuszyć, wetrzeć weń sól i pieprz, odstawić na minimum 2 godziny. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron w wysokiej temperaturze. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni i wodą, dodać pozostałe składniki i piec aż nie będzie gotowe do spożycia. W czasie pieczenia podlewać powstałym sosem. Podawać na gorąco lub zimno. Jeśli podajemy na gorąco okładamy porcję mięsa na półmisku śliwkami i polewamy zagęszczonym sosem z pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *