Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź w galarecie z porto

Składniki:

  • 8 szt śledzi solonych,
  • 2 szklanki porto,
  • 1/2 torebki żelatyny,
  • 4 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 ogórek (świeży) do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Śledzie odfiletować, zdjąć skórkę. Filety przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą.. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porto krótko zagotować z goździkami i cynamonem. Zdjąć z ognia. W gorącym winie rozpuścić żelatynę. Przecedzić przez gęste sitko, wymieszać z sokiem cytrynowym. Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Śledzie zawinąć w ruloniki. Okrągłą foremkę wyłożyć plasterkami ogórka, na wierzchu ułożyć śledzie. Zalać galaretą odstawić do stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *