Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledziowa fantazja

Składniki:

    • 8 filetów z solonych śledzi
    • 2 dojrzałe avocado
    • sok z limonki
    • 2/3 szklanki gęstego jogurtu
    • 1 łyżka majonezu
    • zielony koper
    • szczypta mielonej kolendry

    Marynata:

    • 1 mała cebulka
    • pół marchewki
    • 2 ziarna pieprzu
    • 1 część octu spirytusowego i 3 części wody
    • pół łyżeczki oliwy z oliwek


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować marynatę. Cebulkę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Przyrządzić zalewę octową w proporcji 1/4 octu i 3/4 wody. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, schłodzić. Śledzie opłukać, zalać zimną wodą, moczyć do momentu uzyskania wymaganego smaku. Tak przygotowane śledzie zalać marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z limonki i kolendrą na jednorodny sos. Avocado przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę, wybrać łyżeczką miąższ, pokroić go w kostkę, skropić sokiem z limonki i ponownie napełnić nimi skórę z avocado. Można też miąższu nie przetwarzać i czynność tą pozostawić konsumentowi.  Na półmisku skomponować porcje. Każda winna składać się z połowy avocado (przygotowanego wg uznania) 2 marynowanych filetów śledziowych oraz sosu majonezowego. Całość udekorować zieleniną oraz marchewką i cebulką z marynaty. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *