Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś norweski z piekarnika imbirem pachnący

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • szczypta tartego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • posiekana zielona cebulka

    Sposób przyrządzenia:
    Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić, odstawić na 15 minut. Tak przygotowane porcje ryby ułożyć na blasze do pieczenia i upiec w piekarniku. W międzyczasie sos sojowy wymieszać z obranym i posiekanym czosnkiem, imbirem, sosem chili, cukrem sokiem wyciśniętym z 1 cytryny i odrobiną otartej z niej skórki. Mieszanką tą polać porcje ryby przed końcem pieczenia. Po kilku minutach danie przełożyć na półmisek, polać sosem z pieczenia, udekorować cebulką i podawać z dodatkiem cytryny pokrojonej w ósemki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *