Składniki:
- 1 duży karp
- 1 słoiczek chrzanu
- 3dkg maki
- 1 szklanka śmietany
- 5 dkg maki
- olej do smażenia
- sól, cukier
- sok z cytryny
- zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Karpia oczyścić, umyć , osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor .W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone porcje ryb, dodać 1/8 litra wody. Dusić na bardzo małym ogniu około 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać słoiczek chrzanu i śmietanę, doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny, i jeszcze moment gotować. Wyłożyć ostrożnie na półmisek, przybrać zieleniną. Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką. Rybę podawać na gorąco.