Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś norweski pieczony na grillu po tajsku

Składniki:

    • 4 filety z łososia po 20 dkg każdy
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • ½ łyżeczki tartego imbiru
    • 1 pokrojona drobno papryczka chili bez nasion
    • 1 pokrojony drobno pęczek dymki
    • 1,5 łyżki sosu sojowego
    • szczypta cukru i mielonej kolendry

Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać olej (podgrzać) dodać imbir, chili, pokrojoną dymkę, chwilę smażyć mieszając, dodać sos sojowy, cukier, odrobinę wody, pozostawić w cieple.  Filety posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Piec na grillu z obydwu stron po 3 do 5 minut. Filety powinny być w środku lekko niedopieczone. Polać przygotowanym sosem i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *