Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami

Dziś polecamy przepis na pyszną tartę ze szpinakiem i pomidorkami. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz jeszcze: sera feta, śmietany i przypraw. 
 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 ½ szkl mąki
  • 1/3 kostki masła 
  • szczypta soli
  • 1 paczka szpinaku 
  • 200 g sera typu feta
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem szczypty soli.
    Dodać rozpuszczone (ostygnięte ) masło oraz wbić 1 jajko.
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. 
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek.
    Gdy lekko się zeszkli dodać szpinak i razem przesmażyć.
    Doprawić do smaku sokiem z cytryny i gałka muszkatołową.
    Zestawić z ognia.
    Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz pokruszony ser feta.
    Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy do tart.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
    Po tym czasie rozłożyć na nim szpinak z pomidorkami.
    Polać całość śmietaną.
    Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze na około 20 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *