Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z wieprzowiny Marty

Wypróbuj przepis na przepyszne szaszłyki z wieprzowiny. Do ich wykonania potrzebujesz: łopatki wieprzowej, musztardy, oliwy z oliwek i czosnku. 
 

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy 
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 2 cytryn 
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
    Obraną cebule posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać skórkę z cytryny i musztardę.
    Wlać oliwę oraz sok z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *