Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Fasola

Zielona fasolka z serem rokfor

Składniki: 450 g zielonej fasolki 4 plastry boczku 120 g sera rokfor ¾ szkl. prażonych orzechów włoskich pieprz Sposób wykonania:  Fasolkę zalać wrzątkiem  i gotować około 3-4 minuty po czym ją odcedzić. Następnie boczek przesmażyć aż stanie się chrupki. Fasolkę przełożyć na półmisek, posypać go boczkiem, pokruszonym serem oraz prażonymi orzechami. Lekko oprószyć solą oraz…

Śródziemnomorska zielona fasolka

Składniki: 450 g świeżej zielonej fasolki 2 łyżeczki mielonego rozmarynu 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soli koszernej pieprz Sposób wykonania: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 4 minut. Po tym czasie odcedzić ją i dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, aby fasolka dokładnie pokryła się…

Czarna fasola w mleczku kokosowym

Składniki: 1 szkl czarnej fasoli 750 ml mleczka kokosowego 1 szkl. cukru palmowego szczypta soli Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i ugotować. W między czasie do rondelka wlać mleczko kokoswe, dodać do niego cukier oraz szczyptę soli i nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać do niego fasolę i ponownie zagotować. Przełożyć do miseczek.

Śródziemnomorska zielona fasola

Składniki: 450 g świeżej zielonej fasoli 2 łyżeczki świeżo mielonego rozmarynu 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka i ½ łyżeczki soli koszernej pieprz Sposób wykonania: Z fasolki odciąć końców po czym pokroić ja na mniejsze kawałki i zalać osoloną wodą. Gotować do momentu aż fasolka stanie się jasnozielona.…