Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki na zimię

Sałatka z białej kapusty kiszona

Składniki: biała kapusta sól, pieprz marchewka papryczki ostre nasiona fenkułu włoskiego Sposób przyrządzenia: Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę. W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki. Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć…

Sałatka warzywna z fasolką pasteryzowana

Składniki: 40 niedużych pomidorów 1 kg kolorowej, słodkiej papryki 14 średnich marchewek 1 kg cebuli 2 szklanki białej lub czerwonej fasoli 2 szklanki oleju roślinnego przyprawy Sposób przyrządzenia: Fasolę ugotować tak aby była miękka ale nie rozgotowana. Pomidory pokroić w plastry, paprykę i cebulę w pierścienie, marchew obrać i pokroić w zapałkę. Połączyć wszystkie składniki…

Sałatka z bakłażanów i warzyw pasteryzowana

Składniki: 1 kg bakłażanów 1 kg słodkiej kolorowej papryki 1 kg pomidorów 1 kg cebuli przyprawy do smaku wg upodobań Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki sałatki dokładnie umyć i obsączyć. Pomidory, bakłażany pokroić w plastry. Obrane i oczyszczone cebulę i paprykę w pierścienie. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. W dużym rondlu rozgrzać olej i osobno…

Sałatka z grzybów

Składniki: 1 kg grzybów 10 marchwi 10 średnich pomidorów koperek 1 łyżka octu 10% 10 dkg pokrojonej cebuli sól, pieprz ziarnisty liść laurowy Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić umyć, rozdrobnić, obgotować w osolonej wodzie, odsączyć i schłodzić. Pomidory pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w pierścienie. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą…

Sałatka z kabaczków

Składniki: 1, 5 kg kabaczków 1 szklanka wody 2 ½ szklanki octu 9 – 10% 1 – 1/2 łyżka soli 2 cebule gorczyca, liść laurowy, koper, chrzan – do smaku Sposób przyrządzenia: Kabaczki obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na durszlaku aby wytwarzający się sok mógł obciec. Ocet…