Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kiszona kapusta

Kapusta marynowana

Składniki: 5 kg kapusty ½ szkl. soli pieprz ziarnisty goździki laska cynamonu liście laurowe Zalewa: 1 l wody 1 ½ łyzki soli ½ szkl. cukru 1 szkl. 10% octu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym blanszować ja około 1 minuty w gorącej wodzie. Następnie kapustę przełożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć 304 goździki, 3-4…

Kwaszona biała kapusta

Składniki: 1 kg kapusty płaska łyżka soli Sposób wykonania: Kapustę bardzo drobno poszatkować po czy oprószyć ja solą i dokładnie wymieszać. Następnie układać kapustę w słoju mocno dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce szczelnie zamknięte. Gdy na powierzchni zacznie powstawać piana, zdjąć ją a w kapustę wbić kilka razy nóż i ponownie zamknąć. Kapustę należy odstawić…

Kapusta kiszona z dynią

Składniki: 4 główki kapusty 1 mała dynia ulubione zioła i przyprawy do smaku 2,5 dkg soli na 1 kg zakwaszanych warzyw Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć skórę i nasiona. Miąższ posypać cukrem, odstawić do momentu wydzielenia się soku. Kapustę cienko poszatkować, dodać zioła, przyprawy, sól, sok z dyni, wymieszać. Dynię pokroić w…

Kapusta kiszona z marchewką i papryką

Składniki: 10 kg białej kapusty 3 kg marchwi 2 kg czerwonej słodkiej papryki 1 bulwa selera 1 pęczek naci pietruszki 25 dkg soli liść laurowy, czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, drobno pokroić nożem., Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce tak aby uzyskać cienkie „słomki” Natkę drobno posiekać.Paprykę obrać, oczyścić z nasion…