Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Mazurek

Mazurek cytrynowy Olgi

Składniki: • 1 cytryna • 2/3 szkl. cukru • 6 jajek • 9 łyzek mąki ziemniaczanej • ½ łyżki masła Sposób wykonania: Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce a samą cytrynę zalać wodą i ugotować po czym usunąć z niej pestki i zetrzeć na tarce. Następnie odcisnąć z niej sok i dodać do skórki, wsypać…

Mazurek migdałowy

Składniki: 1 ½ szkl. słodkich migdałów 10 gorzkich migdałów 2 jajka 5 białek 1 szkl. cukru ½ łyżki masła Sposób wykonania: 2 białka utrzeć razem z posiekanymi migdałami po czym dodać żółtka oraz resztę białek ubitych na sztywną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blasze wyłożoną papierem pergaminowym wysmarowanym masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika…

Mazurek z migdałami

Składniki: 12 łyżek miękkiego masła 1 szkl. cukru 6 jajek 3 łyżki zmielonych gorzkich migdałów 3 łyżki zmielonych słodkich migdałów 1 1/5 szkl. mąki ½ łyżki masła Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, cukier, migdały oraz mąkę. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.…

Makowy mazurek

Składniki: 8 jaj 25 dag cukru pudru 25 dag maku 1 łyżka miodu 2-3 łyżki tartej bułki olejek migdałowy 20 dag bakalii tłuszcz tarta bułka polewa kakaowa Sposób wykonania: Sparzony mak zemleć trzy krotnie po czym dodać do niego miód oraz olejek. Następnie żółtka utrzeć razem cukrem po czym stopniowo dodawać mak, bakalie oraz bułkę…

Mazurek czekoladowy z orzechami

Składniki: 5 jaj 2 szkl. mąki 1.5 szkl. cukru 2 szklanki orzechów włoskich 1 starta tabliczka deserowej czekolady 1 proszek do pieczenia 2 łyżki roztopionego masła gotowa polewa czekoladowa różne bakalie do dekoracji Sposób wykonania: Jajka ubić razem z cukrem po czym wsypać mąkę, drobno posiekane orzechy, pokruszoną czekoladę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło.…