Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Mazurek

Mazurek migdałowy Iwony

Składniki: 1 ½ szkl. słodkich migdałów 25 sztuk gorzkich migdałów 12 łyżek miękkiego masła 1 szkl. cukru 3 jajka 1-2 łyżki śmietanki mąką ½ łyżki masła Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości. Następnie migdały zemleć i wymieszać z masłem. Dodać jeszcze jajka, cukier, 2 łyżki śmietany oraz mąkę ( powinno być jej tyle aby ciasto…

Bakaliowy mazurek

Składniki: 1 szkl. rodzynek ½ szkl. cukru ½ szkl. migdałów ½ szkl. posiekanych fig skórka z 1 cytryny cykata 2-3 mielone goździki cynamon ½ szkl. mąki 3 jajka masło Sposób wykonania: Figi oraz skórkę z cytryny posiekać po czym dodać do nich rodzynki, migdały, cukier, cykatę, mielone goździki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać po czym…

Mazurek sułtański

Składniki: 6 jajek 300 g mąki 300 g cukru 200 g rodzynek 200 g migdałów 200 g fig Sposób wykonania: Żółtka z dodatkiem cukru ubić na parze po czym zdjąć rondelek z pary i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę. Następnie wrzucić rodzynki, migdały i figi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną…

Mazurek z różaną konfiturą

Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki konfitury z róży 120 g migdałów 60 g tartej bułki Sposób wykonania: Jajka utrzeć z dodatkiem konfitur i cukru po czym dodać zmielone migdały oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blasze wyłożoną papierem pergaminowym wysmarowanym masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Przed…

Mazurek królewski z migdałami

Składniki: 12 łyżek masła 1 1/5 szkl. mąki 5 jajek ½ szkl. posiekanych słodkich migdałów 5 posiekanych gorzkich migdałów 1 szkl. cukru ½ łyżki masła bułka tarta Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości, wówczas dodać jajka, mąkę, migdały oraz cukier. Całość dokładnie utrzeć. Następnie przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić…