Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Makowiec

Makowiec z jabłkami

Składniki: • ½ kg maku • 9 jaj, • 9 łyżek kaszki manny, • 5 łyżeczek płaskich proszku do pieczenia, • 45 dag. cukru pudru, • 1 kostka margaryny, • 80 dag. jabłek kwaśnych, • olejek migdałowy, • bakalie, Wykonanie: Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Margarynę utrzeć z żółtkami, następnie dodać cukier puder, kaszkę…

Makowiec Sylwii

Składniki:

Ciasto:
– po 25 dag masła , mąki pszennej i cukru
– 5 dag mąki ziemniaczanej,
– 5 jaj,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa:
– 50 dag maku,
– 25 dag cukru,
– 2 jaja,
– 1 dag drożdży
– olejek migdałowy.

Sero – makowiec

Składniki: Ciasto: – 20 dkg mąki – 0,5 kostki margaryny – 10 dkg cukru pudru – 1 żółtko Wykonanie: Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz. Masa makowa: – 0,5 kg maku – 30 dkg cukru pudru – 2 żółtka -2 białka+(białko od kruchego ciasta) – 2 łyżki tartej bułk – aromat migdałowy –…