Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Włochy

Sałatka antipasto

Składniki: 2 szkl. małych liści sałaty różnych gatunków 5 pomidorów 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 6 czerwonych słodkich papryczek 20 dag wędzonej szynki 20 dag salami 20 dag sera provolone 10 dag salami pepereoni 10 dag czarnych oliwek 10 dag zielonych oliwek 3 filety anchois ½ szkl. dowolnego dresingu do sałatek Sposób…

Cavolfiore fritto

Składniki: 1 kalafior 4 jajka ¼ szkl. startego sera asiago ¼ szkl. mleka ½ szkl. maki ½ szkl. bułki tartej ½ pęczka natki pietruszki ¼ szkl. oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania:Kalafiora podzielić na różyczki, które zanurzać w roztrzepanym jajku z dodatkiem sera i mleka po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką.Następnie smażyć…

Salsa besciamella

Składniki: ½ kostki masła ¼ szkl. oliwy z oliwek ¾ szkl. mąki 5 ½ l mleka 2 l bulionu drobiowego ¾ szkl. startego sera pecerino Romano Sposób wykonania:Do roztopionego masła dodać oliwę, po czym oprószyć mąką i dokładnie wymieszać.Następnie lać mleko oraz bulion.Ponownie wymieszać i trzymać na średnim ogniu ok. 10 minut.Po tym czasie zdjąć…

Frittura di paranza

Składniki: 35 dag świeżych stynek 1 szkl. mąki 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyżka granulowanego czosnku ½ szkl. mleka 2łyzki oliwy z oliwek sól pieprz ½ szkl. octu balsamicznego Sposób wykonania:Stynki oprószyć mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz czosnkiem po czym zanurzyć w mleku i ponownie w mące.Następnie smażyć na rozgrzanym oleju.Przed podaniem…

Cozze al vino

Składniki: 36 małży 2 szalotki ½ główka czosnku 3 gałązki tymianku 3 gałązki bazylii 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 łyżki masła 1 szkl. cytrango białego wina 1 szkl. bulionu rybnego pieprz Sposób wykonania:Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucić małże, posiekane szalotki, czosnek, liść laurowy, masło oraz połowę…