Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ser francuski

Ser Chaumes

Pochodzenie: Akwitania Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: delikatny, kremowy o aromacie orzechowym Zawartość  tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok Opis: Regionem produkcji tego sera jest Perigord w południowo-zachodniej Francji. Jest to ser współczesny, przemysłowy, maziowy. Jego przepis jest oparty na recepturze tradycyjnych serów trapistów. Miękka skórka odznacza się głębokim, mandarynkowym kolorem.…

Ser Tomme de Savoie

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: delikatny z z wyczuwalną nutą polnych kwiatów i orzechów włoskich Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Jest to stary, górski ser produkowany w Sabaudii. Najlepsze sery oznaczone są napisem "Lait Cru", co oznacza, że zostały wytworzone z mleka surowego. Według starego…

Ser Reblochon A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: smak świeżych orzechów włoskich Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od kwietnia do października Opis: To tradycyjny ser z Górnej Sabaudii. Nazwa pochodzi od słowa "reblocher", które oznacza "drugi raz wydoić". Pierwsze sery reblochon zostały wyprodukowane w XIV wieku przez sabaudzkich górali. Musieli…

Ser Picodon de l’Ardčche A.O.C.

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: mocny, pikantny smak Zawartość  tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok, wersja fermier od wiosny do jesieni Opis: Dolina dolnego Rodanu nadaje się idealnie do hodowli kóz ze względu na suchy klimat. Kozy odżywiają się nie tylko trawami, ale również pędami i liściami…

Ser Chevrotin

Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: aromatyczny o smaku miodu Zawartość  tłuszczu: 45% Pora roku: lato i jesień Opis: Jest to ser produkowany we francuskich Alpach. Pierwsze tego typu sery zostały wyprodukowane w XVII wieku. Ze względu na odmienność geograficzną regionu Chevrotin wyraźnie różni się od serów kozich wytwarzanych…