Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięsa

Mozaikowa rolada wołowa

 

Składniki:

    • 1 kg mielonej wołowiny
    • 20 dkg szynki
    • 20 dkg sera mozzarella
    • 2 jajka
    • ½ szklanki soku pomidorowego
    • ¾ szklanka pokruszonego miąższu bułki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • ½ łyżeczki suszonego oregano
    • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
    • masło
    • ¼ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu

Płacze chrzan na salaterce…..

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa,…

Schab z aromatycznym farszem

Składniki: 2,5 kg  grubego schab bez kości 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 szklanki porwanych palcami listków szpinaku 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 2 posiekane ząbki czosnku1 jajko sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać…

Aromatyczna pieczeń świąteczna

Składniki: 2 – 3 kg schabu, łopatki lub karczku wieprzowego 5 łyżek posiekanych drobno ulubionych ziół (majeranek, szałwia, tymianek) ½ łyżeczki nasion kminku 5 posiekanych drobno ząbków czosnku ½ szklanki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i tą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Odstawić zawinięte w folię…