Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marynata do ryb

Pieczarki w marynacie słodko-kwaśnej

Składniki: 1,5 kg małych pieczarek 2 łyżki soli łyżka ziaren pieprzu 1 szkl. octu ½ szkl. cukru 2 listki laurowe Sposób wykonania: 1,5 l wody wrzucić listki laurowe oraz pieprz, dodać jeszcze ocet, cukier i sól po czym doprowadzić całość do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 10 min, wówczas wrzucić pieczarki i gotować ok.…

Marynowane grzyby

Składniki: 1kg grzybów : prawdziwki, podgrzybki, opieńki, gąski 2 cebule 2 marchewki czerwona papryka 1 szkl. octu kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy cukier sól Sposób wykonania: Z grzybków pokroić trzonki po czym zalać całość osoloną wodą i gotować ok. 15 min. 5 min przed końcem gotowania dodać marchewkę pokrojoną na plasterki,…

Marynowana sałatka z pomidorów i kapusty

Składniki: 1,5 kg zielonych pomidorów 1,5 kg ogórków główka czerwonej kapusty 2 kalafiory 1 kg cebuli sól Zalewa: ½ l octu pieprz liście laurowe ziele angielskie łyżeczka cukru Sposób wykonania: Ogórki obrać i razem z pomidorami i cebulą pokroić w plasterki. Następnie kalafiora podzielić na różyczki a kapustę poszatkować. Ułożyć warzywa warstwami w misce posypując…

Marynowana dynia w occie

Składniki: • 2 kg dyni • 1 szkl. octu • 80 dag cukru • 10 goździków • kawałek cynamonu Sposób wykonania: Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę. Następnie w ¾ l wody rozpuścić cukier, wówczas dodać goździki oraz cynamon i doprowadzić do zagotowania. Do gotującej się wody wrzucić kawałki dyni i trzymać…

Marynowana brukselka

Składniki: 1 kg brukselki ½ łyżeczki nasion kopru 10 ziaren ziela angielska łyżeczka cukru łyżka soli ¾ szkl. octu Sposób wykonania: Brukselkę  sparzyć wrzątkiem po czym ułożyć ciasno w słoikach. Następnie ocet zagotować z dodatkiem kopru, ziela angielskiego, cukru oraz soli po czym zalać zalewą brukselkę tak aby w każdym słoju znalazły się nasiona kopru…