Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Oliwa sezamowa

Składniki: ½ l oliwy z oliwek ½ szkl sezamu Sposób wykonania: Do oliwy z oliwek wsypać ziarna sezamu. Całość przelać do butelki i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić oliwę i znowu przelać do butelki. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Bakalie w rumie

Składniki: garść suszonych fig garść rodzynków garść suszonych moreli garść suszonych śliwek 1 cytryna ½ l rumu ½ szkl cukru 2 torebki herbaty Sposób wykonania: Bakalie zalać zaparzoną herbatą, tak aby całe były przykryte. Dodać jeszcze sok z cytryny i odstawić na całą noc. Następnego dnia całość przecedzić i przełożyć bakalie do słoików. Cukier zalać2…

Kubek na gorąco

Składniki: ½ łyżki smalcu ze skwarkami ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki Vegety 2 ząbki czosnku grzanki szynka Sposób wykonania: Do mąki dodać smalec, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz Vegetę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do kubka. Zalać gorącą woda i mieszać aż powstanie jednolity krem. Przed podaniem wrzucić szynkę pokrojoną w kostkę.