Składniki: ½ l oleju słonecznikowego 5 świeżych ostrych papryczek Sposób wykonania: Olej podgrzać na patelni na małym ogniu. Papryczki przekroić na pół i wrzucić do oleju. Wymieszać i zdjąć z ognia, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie olej zlać do butelki z ciemnego szkła i odstawić w ciemne i chłodne miejsce.
Tag: dodatki do potraw
Dodatki
Ciasto na pierożki wonton
by Roksana Sobecka • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. mąki pszennej sól 5 łyżek wrzątku ½ łyżeczki smalcu Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niej sól po czym przelać ją do mąki. Wymieszać szybkimi ruchami drewnianą łyżką. Następnie dodać smalec i całość dokładnie wyrobić, aż powstanie elastyczne ciasto. Podzielić go na części i rozwałkować.
Dodatki
Grzanki z gorgonzolą i czarnymi oliwkami
by Ptryk Juraszek • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki chleba 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 150 g gorgonzoli Pasta z czarnych oliwek: 200 g czarnych oliwek 50 g filecików anchois z puszki 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku starta skórka i sok z 1 cytryny 10 łyżek oliwy Sposób wykonania: Wszystkie składniki podane na pastę wrzucić do robota kuchennego i…
Dodatki
Sucha polenta
by Magda Arciszewska • • 0 Comments
Składniki: 5 ½ szkl. bulionu 175 g mąki kukurydzianej 25 g pokrojonego masa sól pieprz oliwa Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i trzymać około 1 godziny . Gdy polenta zgęstnieje, wówczas dodać do niej masło, dokładnie wymieszać.…
Dodatki
Pasta z czarnych oliwek
by Dawid Hebda • • 0 Comments
Składniki: 200 g czarnych oliwek 50 g filecików anchois z puszki 2 łyżki kaparów 2 ząbki czosnku starta skórka i sok z 1 cytryny 10 łyżek oliwy Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka pasta.