Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Masło pietruszkowe Jurka

Składniki: 10 dag masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku cytryny szczypta soli szczypta pieprzu Sposób wykonania: Masło zmiksować po czym dodać do niego posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Grzanki-kostki do zup

Składniki: 300 g bułki 2 łyżki masła Sposób wykonania: Z bułki wydrążyć miąższ, który pokroić w kostkę. Kostkę rozłożyć na blasze po czym skropić ja roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut. W trakcie pieczenia potrzasnąć blachą aby wszystkie kawałeczki dokładnie się zarumieniły.

Omletowa kostka do zup

Składniki: 3 jajka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z dodatkiem 1 łyżką masła, natomiast białka ubić na sztywną pianę i wówczas dodać ją do żółtek. Dodać jeszcze mąkę i całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę wylać na patelnie z rozgrzanym masłem i usmażyć omlet. Gdy jajka się zetną wówczas omlet…

Masło szynkowe

Składniki: 150 g masła 100 g chudej szynki łyżeczka soku z cytryny łyżka wódki łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Masło zmiksować razem z wódką oraz sokiem z cytryny po czym dodać drobno posiekaną szynkę oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.