Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lentejas (zupa z soczewicy)

 

Składniki:

    • 500 g soczewicy
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryka zielona
    • 3 marchewki
    • 1 por papryka
    • słodka w proszku
    • oliwa z oliwek
    • 2 kostki rosołowe

Sposób przyrządzenia:
Soczewice namoczyć w wodzie 12h. Cebule i czosnek pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na 5 łyżkach oliwy. Dodać paprykę zielona pokrojona w kostkę i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dodać 1 łyżkę papryki słodkiej, podsmażyć. Odcedzić soczewice i dodać do garnka razem z porem i marchewka pokrojona w krążki. Zalać woda ok 1,5-2l. Dodać kostki rosołowe gotować na wolnym ogniu do miękkości soczewicy ok 2 godzin. Konsystencja tej zupy powinna być bardzo gęsta. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *