Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe przyprawy, Garam masala

Składniki:

  • 1 laska cynamonu
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1,5 łyżki kardamonu
  • 1,5 łyżki kminku
  • 1,5 łyżki ziaren pieprzu
  • ½ łyżki goździków

Sposób przyrządzenia:
Gałkę muszkatołową i cynamon rozkruszyć na mniejsze kawałki. Grubą, czystą i suchą patelnie podgrzać, dodać wszystkie składniki przyprawy, podgrzewać aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane składniki zemleć w młynku. Przechowywać w czystym, szczelnie zamykanym naczyniu szklanym.

Prawda że to nie takie trudne? Naprawdę polecam! Oczywiście proporcje składników dobieramy indywidualnie wg preferencji smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *