Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jesienny krem z dyni

Jeśli jesień to nie może zabraknąć na naszych stołach pysznego kremu z dyni. Do jego wykonania będziesz potrzebować: dyni, cebuli, miodu i bulionu. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni 
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną dynię pokroić w kostkę.
    Cebulę również obrać i posiekać.
    Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą.
    Gdy lekko się zeszkli wrzucić dynię o razem przesmażyć.
    Wówczas zalać całość bulionem.
    Dodać ostrą i słodką paprykę, cynamon i gałkę muszkatołową.
    Całość gotować na małym ogniu do miękkości dyni.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Dodać jeszcze miód i sok z cytryny do smaku.
    Dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *