Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Joanna Kulesza

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 40 total)
  • Author
    Posts
  • Joanna Kulesza
    Participant

    kazda okazja do zatrzymania sie na chwile i docenienia tego, co sie ma jest dobra. a prawda jest taka, ze ci, co mowia, ze walentynki maja codziennie czesto juz 15.2 o tym zapominaja:)

    Joanna Kulesza
    Participant

    kazda okazja do zatrzymania sie na chwile i docenienia tego, co sie ma jest dobra. a prawda jest taka, ze ci, co mowia, ze walentynki maja codziennie czesto juz 15.2 o tym zapominaja:)

    in reply to: Dania na Walentynki #46298
    Joanna Kulesza
    Participant

    my w koncu nic nie zrobilismy bo wlasnie czasu zabraklo. Ale na obiad byla kupna gotowa polędwiczka z żurawiną i muszę przyznać, że wyszło to b. elegancko:)

    in reply to: Dania na Walentynki #46629
    Joanna Kulesza
    Participant

    my w koncu nic nie zrobilismy bo wlasnie czasu zabraklo. Ale na obiad byla kupna gotowa polędwiczka z żurawiną i muszę przyznać, że wyszło to b. elegancko:)

    in reply to: Wino! #46628
    Joanna Kulesza
    Participant

    Kto poleca carlo rossi i gato negro?! no błagam, to jest gowniane wino sprzedawane na stacjach benzynowych, to w ogole nie jest wino! jak ktos sie nie zna, to kupujcie chociaz certyfikowane, np. DOC. a najlepiej idzcie do dobrego sklepu, np. tego na pulawskiej w wawie wlasnie i niech Wam ktos dobrze doradzi.

    in reply to: Wino! #46297
    Joanna Kulesza
    Participant

    Kto poleca carlo rossi i gato negro?! no błagam, to jest gowniane wino sprzedawane na stacjach benzynowych, to w ogole nie jest wino! jak ktos sie nie zna, to kupujcie chociaz certyfikowane, np. DOC. a najlepiej idzcie do dobrego sklepu, np. tego na pulawskiej w wawie wlasnie i niech Wam ktos dobrze doradzi.

    in reply to: Makaronowa sałatka z kurczakiem #46627
    Joanna Kulesza
    Participant

    Ostatnio juz od kogos slyszalam o tym oleju ryzowym, ze popcorn robil i polecal:)

    in reply to: Makaronowa sałatka z kurczakiem #46296
    Joanna Kulesza
    Participant

    Ostatnio juz od kogos slyszalam o tym oleju ryzowym, ze popcorn robil i polecal:)

    in reply to: Gotowanie dla singli #46295
    Joanna Kulesza
    Participant

    nie mozna tu polecac, wiec nie wkleje linku, ale dr Anna Kulikowska, dietetyk pisze fantastyczne teksty, m.in. wlasnie o przechowywaniu zywnosci jest caly dlugi material.

    in reply to: Gotowanie dla singli #46626
    Joanna Kulesza
    Participant

    nie mozna tu polecac, wiec nie wkleje linku, ale dr Anna Kulikowska, dietetyk pisze fantastyczne teksty, m.in. wlasnie o przechowywaniu zywnosci jest caly dlugi material.

    in reply to: Gotowanie dla singli #46259
    Joanna Kulesza
    Participant

    Dowiadywałam się u profesorów z technologii żywienia i otrzymałam odp, że mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania, więc jeżeli surowiec jest dobrej jakości jak najbardziej je mrozimy. Zawsze istnieje niewielkie ryzyko, że producent oszukuje i mieso było wczesniej mrożone, ale mięso po rozmrozeniu traci trochę jędrnosci, spoistosci, ucieka z niego woda a z nią barwniki, wiec bedzie bledsze – jeżeli „na oko” mieso wydaje się dziwne, to lepiej go nie kupować, nie mówiąc o mrożeniu. Jednak duże firmy, a zwłaszcza spółki akcyjne tak bardzo są „na widelcu”, że nie robią takich rzeczy. Czasem w sklepach widać 2 tacki mięsa mielonego obok siebie i mają różny kolor, tym akurat nie można się kierować. Chodzi o to, że jeśli mięso nie ma w sobie barwników, różne opakowania mogą się od siebie różnić, nawet jeśli jedno wydaje się bardziej szare. Ludzie wolą wybierać różowe mięso, co często jest gorszym wyborem…

    in reply to: Gotowanie dla singli #46590
    Joanna Kulesza
    Participant

    Dowiadywałam się u profesorów z technologii żywienia i otrzymałam odp, że mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania, więc jeżeli surowiec jest dobrej jakości jak najbardziej je mrozimy. Zawsze istnieje niewielkie ryzyko, że producent oszukuje i mieso było wczesniej mrożone, ale mięso po rozmrozeniu traci trochę jędrnosci, spoistosci, ucieka z niego woda a z nią barwniki, wiec bedzie bledsze – jeżeli „na oko” mieso wydaje się dziwne, to lepiej go nie kupować, nie mówiąc o mrożeniu. Jednak duże firmy, a zwłaszcza spółki akcyjne tak bardzo są „na widelcu”, że nie robią takich rzeczy. Czasem w sklepach widać 2 tacki mięsa mielonego obok siebie i mają różny kolor, tym akurat nie można się kierować. Chodzi o to, że jeśli mięso nie ma w sobie barwników, różne opakowania mogą się od siebie różnić, nawet jeśli jedno wydaje się bardziej szare. Ludzie wolą wybierać różowe mięso, co często jest gorszym wyborem…

    in reply to: Gotowanie dla singli #46252
    Joanna Kulesza
    Participant

    Skad masz takie informacje?

    in reply to: Gotowanie dla singli #46583
    Joanna Kulesza
    Participant

    Skad masz takie informacje?

    in reply to: Przekąski, dania na impreze..?! Pomocy! #46251
    Joanna Kulesza
    Participant

    Tak, to jest mięso wędzone na zimno. Polecam to Carpaccio, bo jest naprawdę b. eleganckie, pyszne i lekkie.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 40 total)