Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa śmietankowa po egipsku

 

Składniki:

  • 50 dag. porów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag. masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag. ryżu
  • 1i1/4 l. rosołu
  • 200 ml. słodkiej śmietany
  • 1/4 litra mleka
  • sól
  • pieprz

 

 

Przygotowanie:
Pory przeciąć wzdłuż, następnie pokroić w niezbyt grube krążki/kilka krążków pora odłożyć do dekoracji. Cebulę i czosnek drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać warzywa, cebulę, czosnek i pora. Dusić na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu zeszklenia się cebuli. Podsmażone warzywa odsunąć  na bok, do garnka wsypać surowy ryż i cały czas mieszając krótko podsmażać .Dolać rosół, mieszać i znów gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie wlać do garnka mleko i zagotować. Zupę można zmiksować na krem, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *