Zupa ziemniaczana z porami Oliwii
Zupa ziemniaczana z porami Oliwii4.67 out of 5 based on 6 voters.
Składniki:
- ½ kg porów
- 70 dkg ziemniaków
- olej
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia;
Pory umyć, osączyć oddzielić białe części od zielonych. Zielone części liści włożyć do litra osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem. Białe części porów pokroić w cieniutkie plasterki, oprószyć solą i włożyć do rondelka, dodać olej i poddusić, Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do podduszonych porów. Dusić razem kilka minut. Odcedzić wywar z zielonych części porów i zalać nim pory podduszone z ziemniakami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze około 15 minut pod przykryciem. Podawać z białym pieczywem.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: poniedziałek, 28, marzec 2011 09:37
- Oliwia Kokosza
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa