Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ze szpinaku i rzeżuchy

Składniki:

• 1/2 liści szpinaku
• 15 dag rzeżuchy
• 1 mała cebula
• 1,5 l łagodnego wywaru z kurczaka
• 1 jogurt
• 1 łyżka oliwy
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Szpinak dokładnie umyć i przebrać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy w szerokim garnku. Dodać odsączony, ale wilgotny szpinak i większość rzeżuchy, wymieszać, poddusić.
Zalać wywarem z kurczaka i gotować na małym ogniu 10 minut. Zmiksować, znowu gotować, wymieszać z jogurtem.
Zdjąć z ognia, doprawić do smaku. posypać pozostałą rzeżuchą. Podawać np. z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *