Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z pora Katarzyny

Delikatna zupa z porów. Wypróbuj przepis Katarzyny na smakowitą zupę. Aby ja przyrządzić będziesz potrzebować: porów, bulionu, marchewki i ziemniaka. 
 

Składniki:

  • 3 pory 
  • 1 l bulionu 
  • 1 cebula
  • ½  marchewki
  • 1 ziemniak
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • sól 
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Z porów odciąć zielone części, a białe dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.
    Wówczas pokroić je na mniejsze kawałki.
    Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, a ziemniaka pokroić w kostkę.
    Natomiast cebulę drobno posiekać.
    Warzywa wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Trzymać na ogniu mieszając około 3-4 minut.
    Po tym czasie zalać całość bulionem. 
    Trzymać na ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie wyjąć kilka porów do dekoracji a do reszty wlać śmietanę.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
    Całość podgrzać i wrzucić jeszcze wcześniej odłożone kawałki porów.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *