Delikatna zupa z porów. Wypróbuj przepis Katarzyny na smakowitą zupę. Aby ja przyrządzić będziesz potrzebować: porów, bulionu, marchewki i ziemniaka.
Składniki:
- 3 pory
- 1 l bulionu
- 1 cebula
- ½ marchewki
- 1 ziemniak
- 100 ml śmietanki 30%
- 30 g masła
- 5 g gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Z porów odciąć zielone części, a białe dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.Wówczas pokroić je na mniejsze kawałki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, a ziemniaka pokroić w kostkę.Natomiast cebulę drobno posiekać.Warzywa wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Trzymać na ogniu mieszając około 3-4 minut.Po tym czasie zalać całość bulionem.Trzymać na ogniu około 15 minut.Po tym czasie wyjąć kilka porów do dekoracji a do reszty wlać śmietanę.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.Całość podgrzać i wrzucić jeszcze wcześniej odłożone kawałki porów.
Liczba porcji: 4