Zupa z kurczaka z chili
Zupa z kurczaka z chili4.80 out of 5 based on 282 voters.
Składniki:
- 500 g kawałków kurczaka
- 3-4 małe papryczki chili
- 3-4 łyżki soku z limetki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 ½ l wody
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 1 pęczek tajskiej bazylii
Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić na kawałki po czym zalać go wodą, dodać jeszcze całe chili, trawę cytrynową, cukier oraz posiekany czosnek.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 5 minut po czym odszumować i gotować kolejne 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odstawić zupę do ostygnięcia, trawę cytrynową wyjąć a meso oddzielić od kości i włożyć z powrotem do zupy.
Całość podgrzać i doprawić do smaku solą oraz sosem rybnym.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: wtorek, 27, kwiecień 2010 08:08
- Bożena Głogowska
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa