Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kapustą brukselską i boczkiem

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • ½ kg brukselki/ może być mrożonka/
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kosteczkę. W rondlu rozgrzać olej wrzucić cebulę zeszklić i dodać boczek, podsmażyć. Włożyć ziemniaki, marchewkę i zamrożoną brukselkę, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy. Zupę gotować pod przykryciem około 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać roztarty majeranek, gotować jeszcze 5 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *