Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa sałatowa na wywarze grzybowym

Składniki:

  • 1 l wywar grzybowy
  • 2 główki sałaty
  • kilka ziemniaków
  • pęczek cebulki
  • pęczek koperku
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • bułka
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki pokroić w kostkę po czym zalać je wywarem i ugotować, wówczas dodać sałatę oraz szczypiorek.
    Trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut.
    W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać mąkę, wymieszać i przełożyć do zupy.
    Całość wymieszać, wrzucić koperek i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
    Na koniec zaciągnąć śmietaną.
    Grzanki zarumienić na patelni i wrzucić przed podaniem do zupy.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *