Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rumiana postna

 

 

Składniki:

1.   marchew – 2 szt
2.   seler – 1 szt
3.   korzeń pietruszki – kilka
4.   cebula – 2 do 3 szt
5.   mały kalafior – 1 szt
6.   fasola szparagowa – 20 dkg
7.   kapusta włoska – 1 główka
8.   zielony groszek może być z puszki – wg. uznania
9.   sól,goździki
10. woda lub „zupa” grochowa ugotowana na wodzie i przetarta – 2 l
11. grzanki lub krajanka z naleśnika – wg. uznania

Sposób wykonania:
Zupa ta może być podobnie jak rosół, użytą do rozpuszczania wielu zup postnych i sosów i podobną jest do bulionu, jeśli się ją dobrze zrobi. Poszatkować 2 duże marchwie, 1 seler, kilka korzeni pietruszki i 2 do 3 białych cebul, nadto dodać jeden mały kalafior na części rozebrany, szparagi w kostkę krajane, kapustę włoską w ćwiartkach, trochę grochu zielonego itp. i usmażyć w rondlu na 12 łutów masła, dopóki wszystko nie przybierze ciemno-rumianego koloru. Gdy to nastąpi nalewa się 2 kwarty wody, lub jeszcze lepiej zupy grochowej (gotowanej na wodzie i przetartej), dodaje się zielonej pietruszki, cebulę pieczoną, soli i kto lubi goździków i znowu gotuje się 1½ do 2 godzin. Zupa ta nabierze pięknego koloru, jeżeli się po ugotowaniu dobrze ustoi, a potem przecedzi. Podaje się z grzankami smażonymi na maśle i w kostkę pokrajanymi lub z naleśnikami pokrajanymi w podłużne płatki.

 

 

 

/składnia i pisownia oryginalna dla „Kuchni znakomitej” wyd. z ok. 1920 r./

 

12 łutów – 20 dkg

 

1 kwarta1 l

 

 

 

 

 

 

 

1 comment for “Zupa rumiana postna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *