Składniki:
1. marchew – 2 szt
2. seler – 1 szt
3. korzeń pietruszki – kilka
4. cebula – 2 do 3 szt
5. mały kalafior – 1 szt
6. fasola szparagowa – 20 dkg
7. kapusta włoska – 1 główka
8. zielony groszek może być z puszki – wg. uznania
9. sól,goździki
10. woda lub „zupa” grochowa ugotowana na wodzie i przetarta – 2 l
11. grzanki lub krajanka z naleśnika – wg. uznania
Sposób wykonania:
Zupa ta może być podobnie jak rosół, użytą do rozpuszczania wielu zup postnych i sosów i podobną jest do bulionu, jeśli się ją dobrze zrobi. Poszatkować 2 duże marchwie, 1 seler, kilka korzeni pietruszki i 2 do 3 białych cebul, nadto dodać jeden mały kalafior na części rozebrany, szparagi w kostkę krajane, kapustę włoską w ćwiartkach, trochę grochu zielonego itp. i usmażyć w rondlu na 12 łutów masła, dopóki wszystko nie przybierze ciemno-rumianego koloru. Gdy to nastąpi nalewa się
/składnia i pisownia oryginalna dla „Kuchni znakomitej” wyd. z ok. 1920 r./
12 łutów – 20 dkg
1 comment for “Zupa rumiana postna”