Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rumiana postna

 

 

Składniki:

1.   marchew – 2 szt
2.   seler – 1 szt
3.   korzeń pietruszki – kilka
4.   cebula – 2 do 3 szt
5.   mały kalafior – 1 szt
6.   fasola szparagowa – 20 dkg
7.   kapusta włoska – 1 główka
8.   zielony groszek może być z puszki – wg. uznania
9.   sól,goździki
10. woda lub „zupa” grochowa ugotowana na wodzie i przetarta – 2 l
11. grzanki lub krajanka z naleśnika – wg. uznania

Sposób wykonania:
Zupa ta może być podobnie jak rosół, użytą do rozpuszczania wielu zup postnych i sosów i podobną jest do bulionu, jeśli się ją dobrze zrobi. Poszatkować 2 duże marchwie, 1 seler, kilka korzeni pietruszki i 2 do 3 białych cebul, nadto dodać jeden mały kalafior na części rozebrany, szparagi w kostkę krajane, kapustę włoską w ćwiartkach, trochę grochu zielonego itp. i usmażyć w rondlu na 12 łutów masła, dopóki wszystko nie przybierze ciemno-rumianego koloru. Gdy to nastąpi nalewa się 2 kwarty wody, lub jeszcze lepiej zupy grochowej (gotowanej na wodzie i przetartej), dodaje się zielonej pietruszki, cebulę pieczoną, soli i kto lubi goździków i znowu gotuje się 1½ do 2 godzin. Zupa ta nabierze pięknego koloru, jeżeli się po ugotowaniu dobrze ustoi, a potem przecedzi. Podaje się z grzankami smażonymi na maśle i w kostkę pokrajanymi lub z naleśnikami pokrajanymi w podłużne płatki.

 

 

 

/składnia i pisownia oryginalna dla „Kuchni znakomitej” wyd. z ok. 1920 r./

 

12 łutów – 20 dkg

 

1 kwarta1 l

 

 

 

 

 

 

 

1 comment for “Zupa rumiana postna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *