Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pomidorowo-paprykowa (wiosenna )

Składniki:

  • 4-5 udek z kurczaka
  • jarzynka ( marchew, seler, pietruszka, por i kapusta )
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • 1 łyżka ketchupu ( ostrego – meksykański )
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • bazylia i szczypta estragonu
  • szczypior
  • makaron ( drobny )

Sposób przyrządzenia:
Udka gotujemy w 1,5 litrze wody, aż zmiękną. Dodać pokrojone jarzyny, podgotować uzupełniając wyparowaną wodę. Cebulę i czosnek pokroić drobno i usmażyć na tłuszczu do zeszklenia. Pomidory bez skórki i paprykę bez nasion kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli. Dusić na małym ogniu, aż papryka będzie miękka a sok trochę odparuje.
Miksujemy dokładnie i dodajemy do wywaru z miękkimi juz jarzynami. Dodać ketchup i przyprawy. Zagotować. Mięso oddzielamy od kostek i wrzucamy z powrotem do zupy. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem i posypujemy świeżym, pokrojonym szczypiorem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *