Zupa pieczarkowo-ziemniaczana
Zupa pieczarkowo-ziemniaczana 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im smaczną zupę. Dziś zupa pieczarkowo-ziemniaczana. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz: pieczarek, ziemniaków, wywaru z warzyw oraz przypraw.
Składniki:
- 1,2 l wywaru z warzyw
- 250 g pieczarek
- 200 g kartofli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki.
Skropić je sokiem z cytryny i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
Przesmażyć je po czym zalać gorącym bulionem.
Trzymać na ogniu około 45 minut.
W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je w drobną kostkę.
Wrzucić do zupy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Na koniec zaprawić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa Pieczarkowa
- Opublikowano: poniedziałek, 28, lipiec 2014 08:04
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa