Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im smaczną zupę. Dziś zupa pieczarkowo-ziemniaczana. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz: pieczarek, ziemniaków, wywaru z warzyw oraz przypraw.
Składniki:
- 1,2 l wywaru z warzyw
- 250 g pieczarek
- 200 g kartofli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki.
Skropić je sokiem z cytryny i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
Przesmażyć je po czym zalać gorącym bulionem.
Trzymać na ogniu około 45 minut.
W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je w drobną kostkę.
Wrzucić do zupy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Na koniec zaprawić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4