Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pieczarkowo-ziemniaczana

Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im smaczną zupę. Dziś zupa pieczarkowo-ziemniaczana. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz: pieczarek, ziemniaków, wywaru z warzyw oraz przypraw.  

Składniki:

  • 1,2 l wywaru z warzyw
  • 250 g pieczarek
  • 200 g kartofli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki.
    Skropić je sokiem z cytryny i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
    Przesmażyć je po czym zalać gorącym bulionem.
    Trzymać na ogniu około 45 minut.
    W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je w drobną kostkę.
    Wrzucić do zupy.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotować do miękkości ziemniaków.
    Na koniec zaprawić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *