Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłkowe racuchy Beaty

Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis jabłkowe racuszki. Do przygotowania ciasta na racuchy potrzebne Ci będą: jabłka, jajka, mąka , mleko oraz tłuszcz do smażenia.

Składniki:

  •  30 dag jabłek
  •  2 jajka
  •  4 dag cukru
  •  5 łyżek mleka
  •  10-12 dag mąki
  •  szczypta soli
  •  6-8 dag cukru pudru
  •  olej

Sposób wykonania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
    Do żółtek wsypać cukier i całość utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mleko a potem mąkę z dodatkiem soli.
    Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Całość delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Natomiast jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do na koniec do ciasta.
    Wszystkie składniki przemieszać.
    Z powstałego ciasta smażyć na patelni z rozgrzanym olejem placuszki.
    Z obu stron na złoty kolor a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *