Zastanawiasz się co przygotować dziś na deser? Przygotuj znakomite gofry. Czekoladowe gofry z sokiem wiśniowym. Do ich wykonania potrzebujesz: mlecznej czekolady, mąki, jajek, soku wiśniowego oraz odrobiny rumu.
Składniki:
- 400 ml soku wiśniowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 75 ml mleka
- 10 dag mlecznej czekolady
- 10 dag mączki ziemniaczanej
- 3 łyżki rumu
- 7,5 dag mąki
- 25 dag masła
- 10 dag cukru
- 4 jajka
- 10 dag wiórków czekoladowych
- cukier waniliowy
- olej
- sól
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlać sok wiśniowy.
Doprowadzić go do wrzenia po czym dodać rum i mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie wymieszać i zestawić z ognia.
Następnie dodać cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wówczas dodać jeszcze mąkę pszenną, wiórki czekoladowe oraz rozpuszczoną czekoladę.
Ponownie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Z powstałego ciasta smażyć gofry w gofrownicy.
Podawać już według upodobań, posypane cukrem, z owocami lub z bitą śmietaną.
Liczba porcji: 6