Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa na maślance z wędzonym boczkiem Iwony

Składniki:

  • 1 litr maślanki
  • około 2 kg ziemniaków
  • 1 czubata łyżka mąki żytniej
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:

    Zagotować litr wody, posolić. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w kostkę i włożyć do gorącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków. Maślankę wymieszać z mąką żytnią i powoli wlewać do wywaru, nie przerywając mieszania, zagotować na małym ogniu. Boczek pokroić drobniutko w kostkę podsmażyć na wolnym ogniu z posiekaną cebulką, dodać do zupy i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *