Składniki:
- ½ szklanki ryżu
- 2 cebulki
- 15 dkg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 12 dkg mrożonego groszku
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki tartej bułki
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ryż gotować około 15 minut. Marchewkę i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę posiekać, paprykę pokroi w kostkę, wlać bulion, włożyć cebulę, marchewkę i paprykę gotować 5 minut. Dodać pieczarki, kukurydzę i groszek, gotować następne 5 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posiekać czosnek. Tartą bułkę podsmażyć na oleju na złocisty kolor, dodać natkę pietruszki i czosnek, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Zupę wlać do talerzy, dodać porcję ryżu z tartą bułką i natką.