Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa mleczna z papryką

 

Składniki:

 

  • 1 l mleka
  • 2 łyżeczki smalcu
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól

Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu, wówczas wrzucić obrane i pokrojone w kostkę warzywa.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem  po czym wlać 1 litr wody, posypać papryką i solą.
Wrzucić jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować około 1 godziny.
Po tym czasie wlać mleko i jeszcze raz zagotować i zmiksować na gładki krem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *