Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa mleczna z dynią

 

Składniki:

  • 8-9 szkl. mlek
  • ½ dyni
  • ½ bułki paryskiej
  • łyżka śmietany
  • masło
  • sól
  • cukier

 

 

Sposób wykonania:

  1. Obraną dynię pokroić w kostkę, którą zalać wodą tak aby ja przykryła.
    Zagotować pod przykryciem , wówczas ją odcedzić i zalać 2 szklankami przegotowanej wody i dodać jeszcze bułkę bez skórki.
    Całość wymieszać i nadal gotować do momentu, aż dynia się rozgotuje, wówczas przetrzeć ją przez sito.
    Rozprowadzić ją mlekiem i ponownie zagotować.
    Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Przed podaniem  włożyć kawałek masła i udekorować kleksem śmietany.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *