Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kurkowa Kornelii

Masz dziś ochotę na pyszną zupę z kurkami? Wypróbuj nasz przepis. Do jej wykonania potrzebujesz: kurek, ziemniaków, udek z kurczaka oraz serka topionego. 
 

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 300 g kurek
  • 5 ziemniaków
  • 50 g serka topionego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka przełożyć do garnka.
    Dodać liść laurowy i ziele angielskie i zalać całość 1,5 l wody.
    Gotować na małym ogniu do powstania wywaru.
    Wówczas go przecedzić i zalać nim obrane ziemniaki pokojone w kostkę oraz obrana i pokrojona marchewkę.
    Gotować do miękkości ziemniaków.
    Po czym całość zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Natomiast obraną cebule posiekać i razem z oczyszczonymi grzybami przesmażyć na patelni z rozgrzanym masłem.
    Wówczas przełożyć zawartość patelni do garnka z kremem.
    Gotować kilka minut po czym dodać serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki.
    Trzymać na ogniu, aż serek się roztopi.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *