Zupa krem z marchewki z białym pieczywem
Zupa krem z marchewki z białym pieczywem4.63 out of 5 based on 108 voters.
Składniki:
- 1 litr wywaru drobiowego
- 5-6 marchewek
- dkg mąki
- sól
- 1 dkg tłuszczu
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1 żółtko
-
cukier, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę umyć, obrać pokroić na kawałki , zalać małą ilością wrzącego wywaru, ugotować pod przykryciem na silnym ogniu. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, zagęścić pozostały wywar i zagotować. Ugotowaną marchewkę zmiksować dodać do wywaru. Dodać śmietanę, zaciągnąć żółtkiem, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: środa, 15, czerwiec 2011 10:05
- Iwona Podgórna
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa